Hoe zit dat nu met deze ruw gezaagde tafels en tafelbladen?

Al onze tafels en tafelbladen worden handmatig vervaardigd van ruw gezaagde materialen. De breedte van de door ons gebruikte planken kan variëren zowel in de dikte alsook in de breedte.

Om een zekere praktisch vaste tafelbladmaat te krijgen is het soms noodzakelijk om verschillende breedtes planken te gebruiken. De structuur van de planken is non-constant, d.w.z., dat elke plank z’n eigen structuur heeft, die pas na het schuren zichtbaar wordt. Bij het inkleuren van de planken voor de massief tafels kunnen er dan ook kleurverschillen in de planken ontstaan. Bij elke plank zijn de ruwe zaagsneden soms nog min of meer zichtbaar. De planken hebben een verweerd uiterlijk en kunnen noest-, nerf- en scheurvorming vertonen.

Daar de planken niet allemaal even dik zijn, worden ze geschraapt, derhalve kunnen er kleine welvingen in de breedte ontstaan. Vaak worden de planken (langer dan 250cm) koud aan elkaar gelast. Ook wordt op speciaal verzoek wel als overbrugging van de ene plank naar de andere een zwaluwstaart of een overloopstukje gebruikt zoals men vroeger ook deed. Beschadigingen vanwege ouderdom van het hout worden indien nodig gerepareerd (lapstukken).

Exacte tafelmaten kunnen we niet garanderen, er kunnen kleine maatverschillen optreden. We volgen zo veel mogelijk de wens van de klant, we moeten hier echter soms enigszins van afwijken. Elke tafel en tafelblad is derhalve uniek. De tafelbladen moeten de eerste 14 dagen droog afgenomen worden, hierna kan het tafelblad nat afgenomen worden. Al onze producten zijn vervaardigd van hout, dit natuurproduct kan zwellen en krimpen. Het is daarom dan ook van groot belang, dat de relatieve luchtvochtigheid in het vertrek waar onze producten staan ca: 60% is. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen de planken gaan krimpen en scheurvorming gaan vertonen.

Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen de planken gaan zwellen en kromtrekken. Hiervoor geldt geen enkele garantie. Wij adviseren altijd om een hygrometer aan te schaffen, hiermee kan de relatieve luchtvochtigheid in de gaten gehouden worden. De gemiddelde verzendkosten van kant en klare tafels variëren rond de € 80,- per tafel, heeft u echter speciale wensen m.b.t. bv. een just-in-time levering, dan gelieve dit aan ons te melden.

Je kunt je speciale wensen kenbaar maken. Het kan dan zijn, dat dan bovenop het basistarief van € 80,- een extra opslag berekend wordt. Onze producten worden in principe met een 1-mans chauffeur levering bezorgd tot aan de voordeur, een extra handje is dus wel welkom. Reken al gauw op een gemiddeld gewicht van 125 kg per tafel.